TREND KATEGORİLER

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

DÖVİZ
USD 32,2020 %0,01
EUR 35,0289 %0,09
BIST100 8.087 %0,76
GBP 40,9403 %0,12
Logo
Anasayfa Borsa Borsa’da Dengelenme Dönemi Başlıyor

Borsa’da Dengelenme Dönemi Başlıyor

Borsa'da endeks düşüşünü sürdürürken, uzman yorumcular tarafından piyasanın dengelenme sürecine girdiği ve hisse senetlerinin adil fiyatlarına gelmeye başladığını açıkladı.

Yayınlanma:
Borsa’da Dengelenme Dönemi Başlıyor

Borsa İstanbul, genel seçimlerin ardından 8 bin 500 puanı görmüş olsa da, bu seviyeden bir hayli uzaklaşmış durumdadır. Uygulanan ekonomi politikalarına bakıldığında aslında finans piyasaları tarafından istenen adımların atılması ve finans piyasalarının anlayacağı dilden açıklamalar yapsa da, endeksin yatırımcılara endişe verecek düzeyde düştüğü gözlemlenmektedir. 2023 yılında yaşanan tüm süreçleri ele aldığımızda ise, aslında yeniden bir dengelenme ya da normalleşme sürecinin yaşanmaya başladığını söyleyebiliriz.

Gübretaş Hisselerinde Panik Yaşanıyor

Borsada dengelenme sürecini ele alırken, hisseleri de incelemek faydalı olacaktır. Öyle ki, son dönemlerin dilden düşmeyen hissesi olan Gübretaş, yatırımcısını fazlasıyla üzmüş durumdadır. Bu düşüşlerin altında yatan nedene baktığımız zaman, yatırımcılar tarafından 7 milyar liralık bir pozisyon alındığı ve gidişatta da terste kalmaları sebebiyle zincirleme bir satışın ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Ani düşüşler de haliyle piyasada bir panik havasını doğurdu.

Endeks tarafında olumsuz sonuçlar alınmasının sebeplerinden belki de en önemlisi, Moody’s tarafından beklenmekte olan not kararının Borsa İstanbul açısından verilmemiş olmasıdır.

Hisseler Adil Değerlerine Geriliyor

Endeks düşüşünü değerlendirebilmek açısından öncelikle hangi hisse senetlerinin düşüşe geçtiğine bakılması gerekmektedir. Bir dönem neredeyse her yatırımcının portföyünde yer alan ve yılların firmaları olarak bilinen Koç Holding, Sabancı Holding, Petkim ve Erdemir gibi şirketlerden daha yüksek değere sahip olan Sasa Polyester Sanayi A.Ş. (SASA).

Oldukça hızlı bir yükselişe geçen hissenin gelinen noktadaki değerine baktığımız zaman, geçmiş dönem verilerinin mi yoksa şimdiki değerinin mi adil olduğunu her yatırımcı kendisine sormaktadır. SASA’da meydana gelen bu ciddi düşüşler, uzun vadede elbette endekse de olumsuz yönde etkide bulundu.

Burada ele alınabilecek bir diğer hisse ise HEKTAŞ’tır. SASA ile aynı dönemde sükse yakalayan ve neredeyse tüm yatırımcıların yakından takip ettiği hisse, bugün 20,90 TL’lerden işlem görüyor. Bu da SASA yatırımcısının olduğu gibi HEKTAŞ yatırımcısının da adil değer sorgulamalarına yol açıyor.

Gübretaş’ta Düşüş Piyasayı Derinden Sarstı

Endeksin düşüşünde sadece Gübretaş’ın etkisi olmaz diyenler elbette çıkacaktır ancak hafta içerisinde Gübretaş hisselerinden toplamda 7 milyar liralık bir pozisyon kaybı yaşandı. Bu da tutar göz önünde bulundurulduğunda, endeksteki etkiyi gözler önüne sermektedir.

Şirketin düşüşünün arkasında her ne kadar pay satışlarından söz edilse de, asıl neden; SPK’ya yapılan bedelsiz sermaye arttırımlarının reddedilmesiydi. SPK’nın reddettiği bu başvuru sonrasında Gübretaş hisseleri tam 6 kez taban oldu ve haftalık baz alındığında yüzde 41 düşüş yaşadı. Burada 2 temel yatırımcının hisse satmasıyla başlayan düşüşler, küçük yatırımcının da panik halinde satış yapmasına neden oldu. Gübretaş hisselerindeki bu durumun ne zaman son bulacağı ise meçhul.

Kredi Faizlerindeki Maliyet Borsayı Etkiledi

Bilindiği gibi Merkez Bankası yönetimi değiştiğinden beri politika faizlerinde ciddi artışlar yapılmaya başlandı. Her ne kadar yasal olarak önü engellenmiş olsa da, geçmiş dönemde uygun koşullardaki kredilerden faydalanarak binlerce yatırımcı borsada işlem sağlıyordu. Geçtiğimiz sene yüzde 20 gibi bir maliyetle kredi kullanabilen yatırımcılar, 2023 yılının sonlarına baktığımızda yüzde 80 ile 90 arasında bir maliyetten kredi kullanabilmektedir. Bu da sermaye yaratmada yatırımcılara sorun teşkil etmektedir.

Piyasada Dengelenme Sürecek

Tüm bu durumları ele aldığımızda, piyasaların dengelenmeye çalıştığı şeklindeki yorum daha da güçlenmiş oluyor. Adil değerinin çok daha üzerine çıkan hisselerin tekrar düşmesi endeksi her ne kadar düşürüyor olsa da, özellikle BIST 30 hisselerinde uzun vadeli yatırımcının bu düşüşleri bir fırsat olarak gördüğü de aşikardır. Uzman görüşlerine bakıldığında ise, borsada meydana gelecek ani düşüşlerde panik havasına girilmemesi gerektiği, çok büyük alım ve satım işleminden de kaçınılması gerektiği belirtilmektedir.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Halkarzhaber.com içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, halkarzhaber.com sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz