TREND KATEGORİLER

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

DÖVİZ
USD 32,1994 %0,01
EUR 35,0425 %0,13
BIST100 8.087 %0,76
GBP 40,9118 %0,04
Logo
Anasayfa Borsa Altın Yükseliyor, KOZAL Neden Düşüyor? KOZAL 2024 Yılında Yükselir Mi?

Altın Yükseliyor, KOZAL Neden Düşüyor? KOZAL 2024 Yılında Yükselir Mi?

Koza Altın İşletmeleri hissesi KOZAL 2023 yılında yatırımcısını adeta yıldırdı. Altın yükselirken, KOZAL payları düştü. Peki altın yükseliyor, KOZAL neden düşüyor? KOZAL 2024 yılında yükselir mi?

Yayınlanma:
Altın Yükseliyor, KOZAL Neden Düşüyor? KOZAL 2024 Yılında Yükselir Mi?

Altın yatırımcısı 2023 yılını hem ons bazında hem de TL bazında pozitif geçirirken, altın sektörüne odaklı konumda faaliyetlerini yürüten Koza Altın İşletmeleri hissesine yatırım yapanlar geçtiğimiz seneyi mutsuz tamamladı. Zira KOZAL hisse 2023 yılında yüzde 34’den fazla düşüş yaşadı. Üstelik bu düşüş, yüzde 65’e yakın resmi enflasyonun olduğu bir dönemde gerçekleşti. Yani, enflasyon muhasebesi dikkate alındığında KOZAL paylarının yatırımcısına yaşattığı reel kayıp neredeyse yüzde 100’e yaklaştı. Peki altın yükseliyor, KOZAL neden düşüyor? KOZAL 2024 yılında yükselir mi, birlikte inceleyelim.

Altın Yükseliyor, KOZAL Neden Düşüyor?

Altın, geçtiğimiz yılı ons bazında yüzde 20’ye yakın ve TL bazında da yüzde 80’e yakın artışla kapattı. 2024 yılına yatırımcısına en azından resmi enflasyonun üzerinde getiri sağlayarak merhaba diyen altının yükselişine, payları Borsa İstanbul’da KOZAL kodu ile işlem gören Koza Altın İşletmeleri ayak uyduramadı. 2023 senesine 30 liranın hemen altından giriş yapan KOZAL, yıl içerisinde neredeyse yüzde 50 düşüş yaşayarak 15,89 TL’yi dahi gördü. Bu noktadan bir miktar toparlanan KOZAL, yılı 19,53 TL’den tamamladı.

Koza Altın İşletmeleri hissesi KOZAL’ın göstermiş olduğu performansa daha yakından göz attığımızda; hissenin 2023 yılının son 1 ayında yüzde 17 ve son 6 ayında da yüzde 28 seviyesinde gerilediği göze çarpıyor. Bu durum, altının yükseldiği bir ortamda KOZAL’ın neden düştüğü sorularını akla getiriyor. Bunun için elbette yüzlerce farklı neden saymak mümkün ancak en önemli birkaç sebebe göz atmak gerekirse:

  • Şirket payları 2022 yılında 6 liradan 30 liraya yükselerek 5 katına geldi, bu yükselişin düzeltme süreci tamamlanmadı.
  • 2019 yılı başında 2,5 TL dolaylarında olan hisse 2024 yılı başında yaklaşık 20 TL dolayında, bu da 8 katlık bir artışa işaret ediyor. Aynı dönemde altının gram bazındaki artışı 8 katı bulmamış durumda.
  • Hissenin takasındaki dağınıklığın toparlanmaya yeni başlaması da bir diğer neden olarak öne çıkarılabilir.
KOZAL 2024 Yılında Yükselir Mi?

KOZAL 2024 Yılında Yükselir Mi?

En güncel borsa, hisse ve halka arz haberleri için buraya göz atabilirsiniz.

KOZAL 2024 Yılında Yükselir Mi?

2 yıla yakın süredir faiz artış döngüsünde olan ABD Merkez Bankası FED’in, 2024 yılı ile birlikte faizlerde indirime gitmeye başlaması bekleniyor. Faiz indirimleri ile birlikte bollaşan paranın gideceği adreslerden biri olarak da altın görülüyor. Altının ons bazında yükselecek olmasının, dolar kurundaki artışla birlikte gram bazında TL artışının daha yüksek oranlı şekilde tezahür edeceği düşünülüyor.

Geçtiğimiz yıllarda yaptığı artışların düzeltmesinin sonuna yaklaştığı hesaplanan KOZAL’ın da 2024 yılının ilerleyen dönemlerinde FED faiz düşüşleri ve altının ons fiyatı artışları ile yukarı yönlü hareket edebileceği tahmin ediliyor. Bu konuda aracı kurumların KOZAL 2024 hedef fiyat öngörülerine de buradan göz atabilirsiniz.

KOZAL KAP

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Halkarzhaber.com içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, halkarzhaber.com sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz