TREND KATEGORİLER

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

DÖVİZ
USD 32,8951 %-0,11
EUR 35,7068 %-0,26
BIST100 8.087 %0,76
GBP 42,3073 %-0,22
Logo
Anasayfa Borsa BIST En Çok Düşen Hisseler

BIST En Çok Düşen Hisseler

Borsa İstanbul'da en çok düşen hisseler. En çok düşüş yaşayan hisse senetleri. Borsa düşerken değer kaybeden hisseler listesi.

Yayınlanma:
BIST En Çok Düşen Hisseler

Hisse senedi günümüzün en güvenilir ve en popüler yatırım araçlarından birisidir. Günümüzde özel ya da kamu bankası fark etmeksizin birçok banka, yatırım kuruluşu hisse senetlerinden kazancı teşvik etmektedir.

Hisse senedi anonim ortaklıklar şeklinde ihraç edilen ve anonim ortaklık sermaye payını gösteren kıymetli evrak niteliğinde var olan senetlerdir. Firmaya ortak niteliğinde olup firmanın ortaklığını halka arz etmesidir. Bu firmadan hisse senedi alan kişiler ise bir nevi ortak sayılır.

Günümüzde hisse senedinin bu denli popüler olmasındaki ana etmek çoğu firmanın halka açılmasıdır. Bundan dolayı birçok kişi hisse senedi alıp satmaya başlamıştır.

Hisse Senedi Türleri

Hisse senedi hakkında bir diğer merak edilen konu da hisse senedi türleri olup bir şirketin ortaklık paylarını temsil eden yatırımcılara sahiplik hakkı sağlayan finansal enstrümanlardır.

Hisse senetleri, yatırım yaptıkları şirketin kârlarından pay alma, şirketin yönetimine katılma ve oy verme gibi çeşitli avantajlar sunar. Hisse senetleri burada çeşitli tiplere ayrılır ve her tipin farklı özellikleri bulunmaktadır. Peki hisse senedi türleri nedir?

Tercihli Hisse Senetleri

Tercihli hisse senetleri daha çok temettü ödemesi ve likidasyon dağıtımlarında önemli bir konuma sahiptir. Bu hisse senetleri, yatırımcılarına belli düzeyde bir likitide sağlar. Daha açıkça ifade edecek olursak kâr olsun zarar olsun hisse senedi alan kişi tek bir düzeyde kazanç alır.

Ortak Hisse Senetleri

Ortak hisse senetleri, şirkette ortak olan kişilerin şirketin yönetimine katılma hakkını verir. Ortak hisse senedi alan kişiler temettü payından daha eşit oranda pay alır ve şirketin genel kurulunda da oy kullanma hakkına sahip olur.

İmtiyazlı Hisse Senetleri

Bir diğer hisse senedi de imtiyazlı hisse senetleridir. Bu hisse senedine sahip olan kişiler özel ayrıcalıklara sahiptir. Buna benzer hisse senetleri, oy hakkı ve temettü payları gibi çeşitli avantajlar sağlamaktadır. İmtiyazlı hisse senedi alan kişiler şirketin kontrolünü elinde tutmak isteyen kurucu ya da yönetici gibi belirli gruplara verilmektedir.

Tüm burada sunduğumuz hisse senedi alımlarını bankalar ya da aracı kurumlar üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. Her alım satım işleminde belli bir komisyon kesilmektedir.

Düşen Hisse Senetleri

Hisse senetleri hızlı bir şekilde yükselen ve düşen değerlere sahiptir, bunun en büyük nedeni şirketlerin yatırımcıları için vaat ettiği yükümlülükleri tam olarak karşılayamamasıdır. Bunun yanı sıra hisse senedine karşı talebin fazla olması fiyatını arttırırken, talebin düşük olması bir taraftan da fiyatın düşmesine neden olmaktadır.

Hisse senedinin popülerleşmesi arzı arttırır fakat senetler sınırlı olduğu ve almak isteyen kişi sayısı fazla olduğu için fiyatlarda artış görülür.

Burada var olan nedenlerden dolayı önceden alınan hisse senetlerinin elden çıkarılması da hisse senedinin düşmesine neden olabilmektedir. Hisse senetlerine oluşan arz ve talepler mikro ve makro değer olarak ikiye ayırabiliriz.

Hisse Senedi Fiyatını Etkileyen Mikro Sebepler

Hisse senedi mikro olarak ele alacak olursak burada özellikle sektörün cazibesi, çalışma modeli, şirketin yönetimi, şirket cirosunun artışı ya da düşüşü, şirketin projeleri, gelecek planları, başarıları, belli bir iş haberleri, rekabet artışı, teknolojide oluşan uyumluluk üretimdeki artışı başta olmak üzere bu gibi faktörler hisse senedi fiyatını etkiler.

Şirket hakkında alınan olumlu ya da olumsuz sinyaller de alıcıların psikolojisini ve alım satım oranlarını çok önemli düzeyde tetikleyen unsurlar arasında yer alır.

Hisse Senedi Fiyatını Etkileyen Makro Sebepler

Hisse senedi fiyatını etkileyen makro sebepler ise, bir ülke ya da dünya ekonomisinin seyri, ülkede faiz oranlarının artması veya azalması gibi etkenler, ekonominin yavaşlamasına hatta büyümesine neden olmaktadır.

Bu durum şirket performansını etkiler. Örneklendirecek olursak petrol fiyatları, işsizlik oranları, nüfus yapısı, büyüme hızı, yüksek borç oranları, küresel piyasalardaki durum gibi faktörler de makro sebeptedir.

Bir diğer neden ise politikadır. Burada özellikle bir küvet hayal ediniz. Küvet içinde tıpa olmadan suyu arttıramazsınız. Buna benzer tıpa tıpkı politika ya da politikadaki stabilite gibidir. Politikadaki stabilite ne kadar iyiyse, faiz oranları da düşük olup, piyasalar değer kazanmaya başlar.

Politik sorun ve belirsizlikler de hisse senedinin değerinin düşmesine neden olabilir. Ülkemiz bu konudan çok mustarip hemen bir şirket ile ilgili kötü bir haberin yayılması şirket ne kadar kazanırsa kazansın hisse senedinin değerinin düşmesine neden olabilir. Burada özellikle arz talep meselesi uzun zamanda değerini belirlese de piyasalardaki günlük gelişmeler ve sinyaller durumu etkileyebilmektedir.

Düşen Hisse Senetlerine Örnekler

Hisse senedi önemli bir yatırım aracı olsa da yukarda saydığımız sebeplerden dolayı bir an da değeri düşebilmektedir. İlk çıktığı günden bu yana da birden fazla şirket hisse senedinden kazanmayı bekleyenlere kâbus olmuştur. İşte 2024 düşen hisse senetleri;

Hisse Son Dün % Yüksek Düşük Ağ.Ort. Hacim(LOT) Hacim(TL)
ALFAS 86,95 96,60 -9,99 93,95 86,95 89,54 11.450.318 1.025,2 Mio
GUBRF 212,90 236,50 -9,98 212,90 212,90 212,90 2.589.930 564,1 Mio
DERHL 8,12 9,02 -9,98 8,71 8,12 8,24 20.798.344 170,8
SAMAT 49,02 54,45 -9,97 54,45 49,02 50,74 882.270 44,8 Mio
QNBFL 849,00 943,00 -9,97 943,50 849,00 898,69 8.115 7,3 Mio
DYOBY 25,50 28,32 -9,96 28,92 25,50 26,55 3.411.603 90,6 Mio

Hisse Fiyatlarında Dalgalanma

Hisse senetlerini yatırım aracı olarak gören herkes, fiyatların neden yükselip düştüğünü az çok bilir. Burada yer alan fiyat hareketleri, kimi zaman ani veya beklenmedik bir şekilde yaşanırken bazen de birtakım somut neden sonuç ilişkilerinin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

Yatırımcılar için önemli olan ise bu düşüşlerin arkasında yer alan dinamikleri anlayabilmek ve stratejilerini buna uygun bir şekilde ayarlayabilmektir.

Hisse fiyatlarında zaman zaman yaşanabilen volatil seyir, birçok yatırımcının hem fırsat olarak nitelendirdiği hem de fırsat olarak değerlendirebileceği olaylardır.

Hisse Fiyatları Neden Dalgalanır?

Hisse senedi fiyatlarının dalgalanmasının nedenleri birden fazla neden olabilir, bu başlık altında ise daha çok yeni yatırımcılar için hisse senedi dalgalanma nedenlerini sunuyoruz;

  • Bir ülkedeki enflasyon oranları, faiz oranları veya işsizlik oranları gibi birtakım göstergeler, genel ekonomik görünümü temsil etmektedir.
  • Hisse senedine olan talep arzı aşmaya başlarsa hisse senedi fiyatlarında düşüş yaşanabilir, ya da tam tersi durumda hisse senedi değeri yükselebilir.
  • Hisse senedine yatırım yapan kişilerin duygusal tepkileri, örnek verecek olursak panik satışları ya da FOMO (Fear of Missing Out; kaçırma korkusu), fiyatlarda ani tepkilere yol açabilir.

Hisse Fiyatlarının Düşmesine Neden Olan Faktörler

Finansal piyasalar genelde hisse fiyatlarında düşüş neden olacak çok sayıda faktöre sahiptir. Bunlardan bazıları kısa süreli fiyat hareketleri ortaya çıkarırken, bazı yapısal nedenler de daha uzun süreli düşüşlere neden olabilmektedir.

Burada yatırımcıların dikkat etmesi gereken nokta, söz konusu olan gelişmelerin piyasada yeteri kadar fiyatlanıp fiyatlanmadığını anlamaya çalışmak olmalıdır. Biranda yaşanan olumsuz durum düşüş yaşanmasına neden olduysa, bu durum ortadan kalktığı zaman fiyatın yükselmesi beklenebilir. Bu da hisse senedinde dalgalanmaların yaşanmasına neden olmaktadır.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Halkarzhaber.com içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, halkarzhaber.com sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz