TREND KATEGORİLER

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

DÖVİZ
USD 32,8951 %-0,11
EUR 35,7068 %-0,26
BIST100 8.087 %0,76
GBP 42,3073 %-0,22
Logo
Anasayfa Borsa Kalanı İptal Et Ne Demek? Borsada KİE Nedir?

Kalanı İptal Et Ne Demek? Borsada KİE Nedir?

Borsada kalanını iptal et ne demek? KİE emri nedir? Kalanını iptal et işlemlerinin yapılması. Kalanını iptal et ne işe yarar? hangi durumlarda kullanılır? kapsamlı rehber.

Yayınlanma:
Kalanı İptal Et Ne Demek? Borsada KİE Nedir?

Borsada kalanını iptal et terimi, kullanıcının bir hisse senedi yahut farklı bir finansal araç için sağladığı emrin, emir yapılmadan önce iptal edilmesi anlamına gelir. Yatırımcı hisse senedi alım veya satım emri verdiğinde, emri daha sonra değiştirmek veya tamamen iptal etmek istiyorsa, bu emri kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilir. Bu emir henüz gerçekleşmemiş bekleyen emirlerin güncellenmesi veya silinmesi amacıyla emir defterinde kullanılır.

Kalanını İptal Et (KİE) yatırımcının belirli bir fiyat seviyesinde işlem yapma yeteneği sağlayan bir emir türüdür. KİE verildiği zaman kişi  belirli hisse senedi yahut farklı finansal vasıta için bir ücret tespit eder. Eğer belirlenen fiyat seviyesine ulaşılmazsa emir otomatik olarak iptal edilir.

KİE temel amacı genel anlamda incelenecek olduğunda kullanıcının tespit ettiği fiyat seviyesinde işlem gerçekleştirmesi görülür. Kullanıcılar sıklıkla belirli ücretten alım yahut satım yapmak istediklerinde söz konusu emir devreye girer. Bu emir piyasa fiyatı istenilen fiyat seviyesine ulaşmadığında beklemek yerine otomatik olarak iptal edilmesini sağlar. Yazımız sizi konu üzerine bilgilendirmek için hazırlanmış olup bir yatırım tavsiyesi ya da danışmanlık değildir.

Borsada Kalanını İptal Et Emri Hangi İşlemlerde Kullanılır?

Borsa üzerinde işlem görmekte olan hisse senetlerine son fiyatlar aracılığıyla alım-satım emri sağlanabilir. Fiyatsız olarak sadece tutar belirtilerek girilen bu emirler, en iyi fiyatla eşleşerek işleme dönüşür. Bekleyen bir emir olmaması durumunda kalan tutar otomatik olarak iptal edilir.

Yatırım yapmak isteyen kullanıcılara hisse senedi, endeks ve tarzı gibi varlıkların alım ve satım işleminde kaldıraç olanağı eren varantlarda da Kalanını iptal et emri mevcut bir özelliktir. Söz konusu emir kullanıldığı zaman tespit edilen tutara bağlı şekilde seans sonu beklenmeden elde edilen hisse tutarı haricindeki miktar iptaldir.

Yatırımcıların piyasa ve portföylerdeki dalgalanmalardan minimum düzeyde etkilenmesini sağlayan Vadeli İşlemler Piyasası (VİOP) da “Kalanı Pasife Yazma” veya “İptal Etme” imkânı sunar. Alıcı ve satıcıların karşılıklı işlem yaptığı bu piyasada KİE emri verildiğinde gerçekleşen tutar dışındaki miktar borsadan kaldırılır.

Kalanını İptal Et Ne İşe Yarar?

Borsada gerçekleştirilmeyen gerçek zamanlı emirler; yeni girilen, güncellenen veya iptal edilen talimatlar için işleme alınmasa bile kesinti uygulamasını gerektirir. Bu kesinti miktarı azaltılan veya iptal edilen emir hacmi üzerinden hesaplanır. Kalanını iptal et verildiğinde bu miktar üzerinden ödeme yükümlülüğü ortadan kaldırılır. Hisse senedi, VİOP ve varant piyasalarındaki işlemlerinizde iptal edilen tutarın tamamını ödememek için bu emri kullanabilirsiniz.

Kalanını iptal et KİE emri serbest piyasadaki açıklık ve denge sağlanması açısından büyük önem taşır. Piyasa işlemlerinden önce emirlerin iptal edilmesi veya geri çekilmesi önemli bir konudur. Yatırımcıların emirlerini piyasa takasından hemen önce geri çekmeleri durumunda ceza alabilirler. Bu durumda yeterli yaptırım uygulanmaması, piyasa görüşlerinin manipüle edilmesine yol açabilir. KİE piyasanın şeffaflığını koruma açısından kritik bir rol oynar.

Kalanını İptal Emri Avantaj ve Dezavantajları Neler

Kalanını iptal et avantajları ve dezavantajları olan bir emir türüdür. Borsaya yeni olanlar her iki konuyu da önceden bilmelidir. Aşağıda genel anlamda her biri ayrı başlıklar halinde incelenebilir.

Fiyat Kontrolü

KİE emri yatırımcılara belirli bir fiyat seviyesinde işlem yapma yeteneği sunar. Bu piyasa fiyatının istenilen seviyeye ulaşmasını beklemek yerine yatırımcılara belirledikleri fiyat seviyesinde işlem yapma imkanı sağlar. Örnek vermek gerekirse bir kullanıcı belirli bir hisse senedini 100 TL’den almak istiyorsa, KİE özelliğini 100 Türk lirası şeklinde belirleyerek söz konusu fiyat seviyesine geldiğinde otomatik biçimde işlem görebilir.

Risk Yönetimi

KİE beklenmedik piyasa hareketlerine karşı koruma sağlar. Piyasa dalgalanmaları nedeniyle yatırımcılar büyük kayıplar yaşayabilirler. Ne var ki söz konusu emri kullanıcının işlem gerçekleştirmeden önce tespit ettiği fiyat seviyelerini kontrol etmesine yardım eder. Böylece ani fiyat değişimlerine karşı korunabilirler.

Otomatik İptal

Kalanını iptal et emri istenmeyen riskleri azaltır. Yatırım yapmak isteyenler tespit ettikleri fiyat seviyesine gelinmediğinde emrin otomatik biçimde iptal olacağının farkındadır.

Fiyat Seviyesi Ulaşılmazsa İşlem Yapılmaz

KİE belirli bir fiyat seviyesine ulaşılamadığında işlem gerçekleştirmeyecektir. Bu durum piyasa fiyatının yatırımcının hedeflediği seviyeye hiçbir zaman ulaşamayabileceği anlamına gelir. Bu nedenle yatırımcılar belirledikleri fiyat seviyesine ulaşılamadığında işlem yapamayabilirler.

Tam İşlem Garantisi Yer Almaz

KİE emri tam bir işlem garantisi sunmaz. Yani belirlenen fiyat seviyesine ulaşıldığında kesinlikle işlem gerçekleşeceğine dair bir güvence bulunmaz. Piyasa koşulları hızlı bir şekilde değişebilir ve istenilen fiyat seviyesine ulaşsa bile işlem gerçekleşmeyebilir.

Tüm bu avantaj ve dezavantajları bilmek, borsaya henüz yeni kişiler için önemlidir.

KİE ve Limit Emirlerinin Karşılaştırılması

Kalanını iptal et emri ve limit emirleri zaman zaman karıştırılabilir. Ancak her ikisi de farklı olup aşağıdaki tablo size yardımcı olabilir. Bunu inceleyerek ne gibi farklılıklar olduğunu gözlemlemek mümkündür.

  Limit Emri KİE
İşlem Gerçekleşme Zamanı Belirli bir fiyat seviyesine ulaşıldığında otomatik olarak işlem gerçekleştirir. Bu bakımdan belirlenen fiyat piyasada geçerliyse işlem gerçekleşir. KİE belirli bir fiyat seviyesine ulaşılmadığında otomatik olarak iptal edilir. Dolayısıyla yatırım yapmak isteyenlere talep ettikleri fiyat seviyesine gelmeden işlem yapmamalarına yardım eder.
Esneklik Limit emirleri yatırımcıların belirledikleri fiyat seviyesinde işlem yapma esnekliği sunar. Ne var ki fiyat seviyesine gelindiği durumda zorunlu olarak işlem olur. Kullanıcılara tespit ettikleri fiyatta işlem gerçekleştirme opsiyonu verir. Piyasa söz konusu seviyeye ulaşmadan emir iptal edilir. Dolayısıyla kullanıcılar beklemek durumunda değildir.
Risk Yönetimi Fiyat seviyesine ulaşıldığında işlem zorunlu olarak gerçekleşir. Bu açıdan beklenmedik piyasa hareketlerine yönelik olarak koruma vermez. KİE beklenmedik piyasa hareketlerine karşı koruma sağlar. Yatırım yapmak isteyenler tespit ettikleri fiyat seviyesine gelinmediğinde işlem olmayacağını için riskleri düşürebilir.
İşlem Garantisi Limit emirleri belirli bir fiyat seviyesine ulaşıldığında kesin bir işlem garantisi sunar. Kalanını iptal et emri fiyat seviyesine ulaşılmadığında otomatik olarak iptal edilir, bu nedenle işlem garantisi vermez.
Piyasa Volatilitesi Limit emirleri piyasa volatilitesinden etkilenebilir. Hızlı fiyat değişiklikleri durumunda işlem gerçekleşmeyebilir. KİE  piyasa volatilitesine karşı daha iyi koruma sağlar. Kullanıcılar talep ettikleri seviyeleri tespit ettiği için ani dalgalanmalardan da etkilenmezler.

Her ne kadar özellikle borsada yeni kişiler bu iki terimi karşılaştırsa da görülebileceği üzere tamamen farklıdır. Kalanını iptal et emri özellikleri bakımından hem avantajlara hem de dezavantajlara sahip bir emir türü olup kullanmadan önce kişiler tarafından daha ayrıntılı olarak incelenmelidir.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Halkarzhaber.com içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, halkarzhaber.com sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz