TREND KATEGORİLER

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

DÖVİZ
USD 32,8951 %-0,11
EUR 35,7068 %-0,26
BIST100 8.087 %0,76
GBP 42,3073 %-0,22
Logo
Anasayfa Borsa Bedelsiz Sermaye Artırımı Yapan Hisse Alınır Mı?

Bedelsiz Sermaye Artırımı Yapan Hisse Alınır Mı?

Bedelsiz sermaye artırımı yapan hisse senedi alınır mı? Bedelsiz sermaye artırımı olan hisseler. Sermaye artışı olan hisseler ne zaman alınır? değerlendirmeler.

Güncelleme: 12:52 - 26.11.2023
Bedelsiz Sermaye Artırımı Yapan Hisse Alınır Mı?

Bedelsiz sermaye artırımı hissesi günümüzde zaman zaman görülür. Bunun  bir şirketi en belirgin şekilde etkileyen faktör, şirketin dolaşımdaki hisse senedi sayısındaki artıştır. Bu durum ayrıca, bir şirketin daha fazla hisseye bölünmesinin, şirketin aktiflerinde ve toplam öz sermayesinde herhangi bir değişikliğe yol açmaksızın, yalnızca hisse başına düşen defter değerini azaltmasıdır.

Bu benzer durumda, bir şirket bedelsiz sermaye artırımı yaptığında, 1 adet hisse senedinin piyasa fiyatı, bedelsiz artış oranında düşer. Ancak, bu düşüşün önemli bir noktası, ilgili şirketin toplam piyasa değeri üzerinde bir etkiye sahip olmamasıdır; dolayısıyla yatırımcının elindeki hisselerin toplam piyasa değerinde bir değişiklik meydana gelmez.

Bunun dışında kişiler yatırım kararının kendilerine ait olduğunu unutmamalı, bu bakımdan bedelsiz sermaye artırımı yatırım kararını kişisel olarak düşünüp vermelidir. Yazımız sizi konu üzerine bilgilendirmek üzere hazırlanmış olup bir yatırım tavsiyesi ya da danışmanlık değildir.

Bedelsiz Sermaye Artımı Hisselerde Neden Yapılır?

Şirketlerin ödenmiş sermayesi, yıllar içinde enflasyona karşı reel bir erozyona uğrar ve bu durum, şirket sermayesinin bir süre sonra düşük görünmesine yol açar. Bu nedenle bu şirketler genellikle sermayelerini artırmak amacıyla bedelsiz sermaye artırımı hisse yapma yolunu seçerler.

Bu durum ayrıca, şirketlerin bölünme sürecinin piyasalar tarafından olumlu karşılandığı bir durumdur. Ancak, bölünme sürecinin piyasalar için en önemli faydası, hisse senetlerinin likiditesine katkıda bulunmasıdır. Bu durumun nedeni, herhangi bir şirketin bir hisse fiyatının belirli bir seviyenin üzerine çıkması durumunda alım-satım işlemlerini yavaşlatabilecek olmasıdır. Ayrıca, şu nedenler de mevcuttur:

  • Bu kararın alınmasının temel nedenlerinden biri, şirketin faaliyetlerini sürdürmek ve yeni yatırımlara yönelmek için ek likiditeye ihtiyaç duymasıdır.
  • Şirket sermayesinin yasal alt sınırdan düşük olması durumunda, şirketler zorunlu olarak sermaye artırımına gitmek zorunda kalabilirler.
  • Şirketler, ödenmiş sermayelerinin ekonomik koşullar nedeniyle değersizleşmesini önlemeyi amaçlar. Enflasyon nedeniyle şirketin ödenmiş sermayesinin düşük olması, piyasalarda şirket değerinin azalması anlamına gelebilir. Bu durumu engellemek için şirketler, ödenmiş sermayelerini enflasyona karşı korumak amacıyla bu stratejiyi uygulayabilirler.

Son olarak, şirketlerin daha fazla hisseye bölünmesi, piyasalarda olumlu bir etki yaratır ve yatırımcıların şirket hisselerine ilgisini artırır. Hisse fiyatları çok yükselirse, alım-satım işlemleri yavaşlayabilir. Bu durumu önlemek için bedelsiz sermaye artırımı hisse yaparak hem daha fazla hissenin piyasada işlem görmesini sağlamış olur hem de senetlerin likiditesini artırır.

Bedelsiz Sermaye Artımı Hisse Verildikten Sonra Neler Olur?

Bedelsiz sermaye artırımı yatırım yapmak isteyenler arasında bedelsiz bölünme olarak da adlandırılmaktadır. Örneğin, bir şirket yüzde 50 oranında bölündüğünde, hisselerin miktarı da yarı yarıya artar. Bir yatırımcı, şirketin yüzde 50 bedelsiz bölünmeden önce 100 lot hisse bulunduruyorsa, bölünme sonrasında portföyüne 50 lot daha ekleyerek toplamda 150 lota ulaşır.

Ancak bu artışla birlikte hisse fiyatı da aynı oranda düşer. Yani bir şirketin hisse senetleri iki katına çıkarsa, değeri yarı yarıya azalır. Bu süreç, şirketin piyasa değerini korumak için gerekli bir durumdur.

Hisse fiyatlarındaki düşüş, piyasada bir ucuzluk algısı yaratırken aynı zamanda yeni yatırımcıların ilgisini çekebilir. Bedelsiz sermaye artırımı hisse genellikle piyasada kısa, orta ve uzun vadede söz konusu şirketin hisselerinde olumlu etkilere neden olan bir süreç olarak bilinir.

Bedelsiz Sermaye Artırımı Veren Bir Hissenin Özelikleri Neler?

Bedelsiz sermaye artırımını temel özellikleri arasında, şirketlerin mevcut ortaklara karşılıksız olarak hisse vermesi, şirket kasasına ek para girişi sağlamaması ve bedelsiz sermaye artırımının ardından şirketin piyasa değerinde herhangi bir değişiklik olmaması için hisse senetlerinin fiyatında düzenleme yapması bulunmaktadır.

Bedelsiz sermaye artırımı hisse senetlerinin genellikle hisse başına fiyattan daha düşük bir değere sahip olması nedeniyle yatırımcılar için hem kazançlı hem de uygun fiyatlı bir seçenek olarak öne çıkar. Şirketler, genellikle bedelsiz sermaye artırımını uygulayarak alım-satım fiyatını düşürmeyi ve hisselerinin likiditesini artırmayı amaçlar. Bu yöntemi kullanan şirketlerin ödenmemiş hisse sayısı artar, ancak hisse başına kar payı ayarlanır ve genel temettü ödemeleri aynı seviyede tutulur.

Bedelsiz Sermaye Artırımı Hissenin Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Bedelsiz sermaye artırımı yatırım yapmak isteyenlere ve şirketlere çeşitli avantajlar sunan bir yöntemdir. Bu tür sermaye artırımı uygulandığında, şirketlerin herhangi bir vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaz. Bedelsiz hisseler, alındıktan hemen sonra piyasada satılabilir, bu da şirketlere daha fazla sermaye kullanma imkanı tanır.

Uzun vadeli hisse alımı, şirketlerin yatırımlarını artırmasına olanak sağlar. Bedelsiz hisseler, hisse senetlerinin likiditesini artırarak nakde dönüşmesini kolaylaştırır ve şirkete ek hisseler sağlar. Bu durum, uzun vadeli yatırım yapmak isteyen şirketlere birçok avantaj sunar.

Yatırımcıların, yatırımlarını çoğaltmak isteyen şirketlere olan güvenini artırır ve bu şirketleri daha çekici hale getirir. Nakit sıkıntısı çeken şirketler, bedelsiz sermaye artırımı ile hissedarlara gelir sağlayabilir ve nakit temettü yerine bedelsiz hisse verebilir. Bedelsiz hisse ihracı, şirketin çıkarılmış sermayesini artırarak, şirketin daha büyük bir görüntüye sahip olmasını sağlar ve yatırımcılar için daha çekici hale gelir.

Bedelsiz sermaye artırımı şirketleri nakit tasarrufu yapmalarını sağlayarak, daha küçük yatırımcıların şirket hisselerine katılımını artırır ve bu da hisse senedinin likiditesini artırır. Bu yöntem ayrıca, şirketlerin hissedarlarına nakit temettü ödeyemedikleri veya ödememeyi tercih ettikleri durumlarda bir çözüm sunar. Ancak dezavantajları olduğunu da bilmek gerekir.

Bu tür artırımlarda firmanın karlılık oranları ve kâr payları azalır. Ayrıca hisse senet fiyatları da kısa vadede düşüş eğilimi gösterir. Yatırımcı portföy değerlerinde de değişlik meydana gelmez.

Bedelsiz Sermaye Artırımı Hissesi Nasıl Hesaplanır?

Şirket mevcut ortaklarına bedelsiz sermaye payı, sahip oldukları mevcut paylarının oranına göre dağıtır. Bedelsiz sermaye artırımında, mevcut lot sayısı, şirketin hisselerinin kaç adet olduğunu belirleyen bir faktör olarak hesaplanır ve herhangi bir artış veya azalma olmaz.

Bedelsiz sermaye artırımı hesaplama yöntemi rüçhan hakkının kullanıldığı değeri koruyan hisselerin bölünme oranını ve fiyatını içerir. Hesaplama formülü, kazanılacak mevcut lot sayısını mevcut lot oranı ile çarpar ve sonuç olarak yeni hisse fiyatını bulmak için 100’e bölünmesini içerir.

Bilançoda yer alan varlıklar, her zaman kaynaklara eşittir ve bu denge bozulamaz; bu denge durumu bilanço eşitliği olarak adlandırılır. Bedelsiz sermaye artırımı işlemi sonucunda ortaklara dağıtılacak olan hisse senetleri, bedelsiz günü yatırımcı hesaplarına otomatik olarak aktarılır. Bu nedenle bedelsiz sermaye artırımına katılmak için yatırımcının ekstra bir işlem yapması gerekmez.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Halkarzhaber.com içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, halkarzhaber.com sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz