TREND KATEGORİLER

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

DÖVİZ
USD 32,8951 %-0,11
EUR 35,7068 %-0,26
BIST100 8.087 %0,76
GBP 42,3073 %-0,22
Logo
Anasayfa Şirket Haberleri KİT’in Yatırımlarında Artış!

KİT’in Yatırımlarında Artış!

KİT yatırımlarında büyük artış! Türk ekonomisine büyük bir avantaj sağlayacak. İşte detaylar..

Güncelleme: 13:49 - 12.11.2023
KİT’in Yatırımlarında Artış!

Kamu iktisadi teşebbüsleri yatırımlarını geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla büyük bir artışla tam 109,3 milyar TL’ye çıkardı. Bu rakam, bir önceki yıla göre %179′ luk bir büyümeyi temsil ediyor. Bu yıl gerçekleştirilen yatırımlar, özellikle enerji, ulaşım ve iletişim gibi önemli alanlarda yapıldı.

Büyük yatırım artışı, Türkiye’nin ekonomik büyüme hedeflerine ulaşması için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. KİT’lerin  yaptığı bu yatırımlar, ülkenin altyapısını güçlendirmekte ve istihdam olanaklarını artırmaktadır. Bu yatırımların ekonomik büyüme üzerinde pozitif bir etkisi olacağı ve Türkiye’nin gelecekte daha rekabetçi bir konuma gelmesine katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

Türkiye’de Kamu İşletmelerinin Verileri Açıklandı

2022 sonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de toplamda 32 kamu işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmeler arasında 19 kuruluş, bir bağlı ortaklık, 4 kamu bankası ve 8 diğer kuruluş yer almaktadır. Bu işletmelerin toplam nominal sermayesi geçen yıl itibarıyla 548 milyar lira olarak belirlenmişken, ödenmiş sermayelerinin yaklaşık olarak 515 milyar lira olduğu görülmüştür.

Geçen yıl, KİT’lere toplamda 225,5 milyar lira sermaye ve 19,5 milyar lira görevlendirme bedeli olmak üzere toplamda 245 milyar lira ödeme yapılmıştır. KİT’ler ise bütçeye 5,5 milyar lira temettü, 1,7 milyar lira hasılat payı, 3,5 milyar lira kurumlar vergisi ile diğer yasal yükümlülük karşılıkları ve 16,3 milyar lira finansman fazlası olmak üzere toplamda 27 milyar lira ödeme yapmıştı.

6,6 Milyar Lira Net Kar Elde Etti

Kamu İktisadi Teşebbüsleri sistemi, 2022 yılında 6,6 milyar lira net kar elde etti. Geçen yılın sonunda mal-hizmet satış maliyeti büyük ölçüde artmasına rağmen, KİT sisteminin dönem net zararı azaldı ve karlılık arttı. KİT sistemi içerisindeki kuruluşlar arasında karşılaştırma yapıldığında, en yüksek katma değeri Boru
Hatları ile Petrol Taşıma AŞ yarattı. Onu sırasıyla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Eti Maden ve Türkiye Kömür İşletmeleri takip etti. En düşük katma değeri yaratan kuruluş ise Türkiye Elektrik İletim AŞ oldu.

Sonuçlara bakıldığında KİT sisteminin genel olarak karlı bir dönem geçirdiğini göstermektedir. Pandemi döneminde ekonomik zorluklar yaşayan kuruluşlar, karlılıklarını artırarak ekonomiye katkı sağlamışlardır. KİT sisteminin net karının artması, Türkiye’ nin ekonomik büyümesine olumlu etkiler yapacaktır.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Halkarzhaber.com içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, halkarzhaber.com sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz