TREND KATEGORİLER

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

DÖVİZ
USD 32,2127 %0,04
EUR 35,0532 %0,16
BIST100 8.087 %0,76
GBP 40,9265 %0,09
Logo
Anasayfa Borsa BIST 30 Hisseleri Nasıl Belirlenir?

BIST 30 Hisseleri Nasıl Belirlenir?

Borsa İstanbul (BIST) içerisinde, hisseler özellikleri ve değerlerine göre sınıflandırılmaktadır. Bunlardan birisi olan BIST 30 ise, Borsa İstanbul içerisinde işlem gören şirket hisselerinin, fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değerleri ve işlem hacimlerinin de günlük ortalamalarına göre belirlenmektedir. Kısacası BIST30, Borsa İstanbul'da yatırıma konu olan hisselerin hem piyasa değeri yüksek hem de işlem hacmi en yüksek olan 30 şirketi temsil ettiğini söyleyebiliriz.

Güncelleme: 18:54 - 19.12.2023
BIST 30 Hisseleri Nasıl Belirlenir?

Borsa İstanbul (BIST) içerisinde, hisseler özellikleri ve değerlerine göre sınıflandırılmaktadır. Bunlardan birisi olan BIST 30 ise, Borsa İstanbul içerisinde işlem gören şirket hisselerinin, fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değerleri ve işlem hacimlerinin de günlük ortalamalarına göre belirlenmektedir. Kısacası BIST30, Borsa İstanbul’da yatırıma konu olan hisselerin hem piyasa değeri yüksek hem de işlem hacmi en yüksek olan 30 şirketi temsil ettiğini söyleyebiliriz.

Hacimlerine Göre Hisse Senedi Grupları

BIST30 hisseleri, belirli aralıklar ile güncellenebilmektedir. Bu güncelleme yapılırken de, hisse senedi grupları göz önünde bulundurulmaktadır. Borsa İstanbul’da hisse gruplarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. A Grubu Hisse Senedi: BIST içerisinde fiili dolaşımdaki payı (FDP) 30 milyon lira ve üzerindeki şirketler
  2. B Grubu Hisse Senedi: BIST içerisinde fiili dolaşımdaki payı (FDP) 10 milyon lira ile 30 milyon lira arasındaki şirketler
  3. C Grubu Hisse Senedi: BIST içerisinde fiili dolaşımdaki payı (FDP) 10 milyon liranın altındaki şirketler
  4. D Grubu Hisse Senedi: Bu grupta yer alan hisselerin Serbes İşlem Platformu (SİP), Gözaltı Pazarı (GP), Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) veya Nitelikli Yatırımcı İşlemleri Pazarı (NYİP) içerisinde yer alması gerekmektedir.

Borsa İstanbul içerisinde yer alan hisselerin sınıflandırılması bu şekildedir. BIST 30 hisseleri de belirlenirken bu gruplar içerisinde A ve B grupları baz alınarak seçilmektedir. Şirketlerin fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değerleri ve günlük işlem hacimleri yüksekten düşüğe sıralanarak, 3 ayda bir BIST 30 hisseleri belirlenmektedir. Ek olarak, BIST 30 endeksinde yer alan şirketlerin, endeks içerisindeki oranı için de %10 sınırı bulunmaktadır. Nedeni ise, bu hisselerin değerlerinin yüksek oluşu, oluşabilecek fiyat değişimlerinin de endeks içerisindeki ciddi değişikliklere yol açabilecek olmasıdır.

Uzun Vade Yatırımlarında BIST 30 Hisseleri Tercih Ediliyor

Özellikle küçük yatırımcıların, uzun vade yatırımlarında genel itibari ile BIST 30 hisselerini tercih ettikleri görülmektedir. Bunun sebebi ise, hissenin uzun vadede iyi bir artışa uğraması ve riskin de diğer hisselere göre daha düşük olmasıdır. Büyük yatırımcılar ise BIST 30 hisselerini genelde al sat olarak tabir edilen şekilde değerlendirmektedir. Fırsat noktasından yüksek adetlerde alınan BIST 30 hisseleri, uzun vadede bekletilmeden, karlı durumdayken tekrar satılabilmektedir.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Halkarzhaber.com içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, halkarzhaber.com sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz