TREND KATEGORİLER

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

DÖVİZ
USD 32,2573 %0,06
EUR 34,7778 %0,42
BIST100 8.087 %0,76
GBP 40,3936 %0,25
Logo
Anasayfa Halka Arz Halka Arzlarda Rüzgar Tersine Dönmeye Başladı

Halka Arzlarda Rüzgar Tersine Dönmeye Başladı

Son bir yıl içerisinde borsada işlem yapan kişi sayısına baktığımız zaman, 5 milyon kişilik bir artış meydana geldi. Artışların temel nedeni olarak ise, 2023 yılı içerisinde halka arzlara olan yoğun ilgi ön görülmektedir. Milyonlarca yatırımcının gelmesi ile birlikte borsanın hareketleneceği düşünülse de, gelinen noktaya bakıldığı zaman halka arz hisselerindeki eski havanın bozulduğu net bir şekilde görülmektedir. 

Güncelleme: 21:47 - 19.12.2023
Halka Arzlarda Rüzgar Tersine Dönmeye Başladı

Son bir yıl içerisinde borsada işlem yapan kişi sayısına baktığımız zaman, 5 milyon kişilik bir artış meydana geldi. Artışların temel nedeni olarak ise, 2023 yılı içerisinde halka arzlara olan yoğun ilgi ön görülmektedir. Milyonlarca yatırımcının gelmesi ile birlikte borsanın hareketleneceği düşünülse de, gelinen noktaya bakıldığı zaman halka arz hisselerindeki eski havanın bozulduğu net bir şekilde görülmektedir.

Son 1 yılda gelen 5 milyon yeni yatırımcı ile birlikte, Borsa İstanbul’da işlem yapan yatırımcı sayısı 8 milyonun üzerine çıktı. Ancak, halka arz hisselerinin fiyatları ile yapılan yatırımın doğru orantılı bir artış göstermediği görülmektedir. Bu durumun nedenleri için uzmanların yaptıkları açıklamalarda, Merkez Bankası tarafından yapılan faiz artışları ve beklentinin de artış yönünde devam etmesi ile İsrail – Filistin savaşlarının ciddi etkisi olduğu, pozitif ortamın da bu iki sebepten bozulduğu belirtilmektedir.

Halka Arz Endeksinde Normalleşme Bekleniyor

Durumu son 2 yıl özelinde ele aldığımızda, BIST100 hisseleri dışındaki hisseler ve halka arz endeksinde bulunan hisselerin, yatırımcılar tarafından çok daha fazla talep gördüğü veriler ile sabittir. Ancak hem yeni yatırımcılar hem de Borsa İstanbul’da uzun yıllardır işlem yapan yatırımcılar, artık halka arzlardaki beklentilerini düşürmüş durumda. Her ne kadar yeni halka arzlara rekor katılımlar geliyor olsa da, tavan serisi oldukça kısa sürmekte ve yatırımcılar hisselerini birkaç gün içerisinde satış pozisyonuna çekmektedir.

Belirsizlikler ve şirketlerden beklenen resesyon sonuçlarından dolayı, endeksin şuan yatay seyir halinde olduğu açık bir gerçektir. Analizler sonucunda 2023 yılı içerisinde Endeksin aşağıda 7300 yukarıda ise 8200 bandında sıkıştığı görülmektedir. Birçok danışman ve yatırımcı 8200 seviyesinin geçileceğini düşünse de, bunun kısa vadede olmayacağı da kabul görmüş bir gerçektir.

Dünya Genelinde Halka Arzlar %33 Azaldı

Türkiye’de 2023 yılı içerisinde hem halka arz olan hem de halka arz için onay bekleyen şirket sayıları bir hayli artmış durumdadır. Ancak, dünya geneline bakıldığı zaman, Borsa İstanbul’da olan durumun tam tersi bir seyir olduğu görüşmektedir. Şuan ki verilere bakıldığı zaman, dünya genelindeki halka arz olan firma sayıları, 2022 yılına oranla 2023 yılında %8’lik bir düşüş yaşamıştır. Dünya piyasalarına bakıldığı zaman 2023 yılında 1.298 şirket halka arz olmuşken, bu sayı 2023 yılında 1.415 olarak karşımıza çıkıyordu.

Dünyada seyir bu şekildeyken, Türkiye’de ise 2023 yılında halka arzlar büyük bir coşku ile devam etti. İstatistiklere bakıldığında dünya genelinde halka arz sayısı olarak ülke sıralamasında 11’inci, arz büyüklüğü açısından ise Borsa İstanbul 10’uncu sıraya yükseldi.

2023 Yılı İlk 11 Ayında 52 Halka Arz Gerçekleşti

2023 yılının ilk 11 ayına bakıldığı zaman, Borsa İstanbul’da toplamda 52 şirketin halka arzı tamamlandı. Bu halka arzlara ise 100 milyon civarı bir yatırımcı katılırken, halka arz büyüklüğünde ise 3 milyar Dolar seviyelerine ulaşılmış oldu. Ciddi bir artış meydana gelen halka arzlarda ve bu arzlara katılan yatırımcılar için ise farklı bir beklenti ortaya çıktı. Bu da düzenleyici ve denetleyici kurumlara yönelik, mağduriyetlerin giderilmesi ve hem yatırımcı hem de şirketler açısından ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin engellenmesidir.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Halkarzhaber.com içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, halkarzhaber.com sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz