TREND KATEGORİLER

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

DÖVİZ
USD 32,2020 %0,01
EUR 35,0289 %0,09
BIST100 8.087 %0,76
GBP 40,9403 %0,12
Logo
Anasayfa Borsa Katılım Endeksine Uygun Hisseler (Tam Liste)

Katılım Endeksine Uygun Hisseler (Tam Liste)

Borsadaki katılım endeksine uygun hisse senetleri. Katılım endeksi nedir? Katılım endeksine uygunluk parametreleri. Katılım endeksinde olan hisse senetleri.

Yayınlanma:
Katılım Endeksine Uygun Hisseler (Tam Liste)

Katılım Endeksi, Borsa İstanbul’da işlem gören ve Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun olan hisse senetlerinden oluşan bir borsa endeksidir. Bu endeks, faizsiz finans prensiplerine uygun hisse senetlerini takip ederek yatırımcılara bu prensiplere uygun portföy oluşturma imkanı sunar.

Katılım Endeksi, Türkiye’deki İslami Finans Piyasaları şartlarına uygun hisse senetlerini içermektedir. Endekste yer alan şirketlerin İslami prensiplere uygun olması ve belirlenen sektör ve kriterlere uyması gerekmektedir. Borsa İstanbul tarafından belirlenen bu kriterlere uygun olan şirketler, Katılım Endeksi’ne dahil edilir. Katılım endeksine uygun hisseler içinde olduğumuz 2023 yılında oldukça fazladır.

Bu endeksteki hisselerden elde edilen kazançlar, helal ve caiz kazanç olarak nitelendirilir. Bu yazımız sizi katılım endeksi nedir, amacı nedir ve uygun hisseler nedir gibi konular üzerine bilgilendirmek için hazırlanmış olup bir yatırım önerisi değildir.

Katılım Endeksinin Amacı Nedir?

Katılım hisselerine nelerin olduğuna bakmadan, katılım esasına uygun hisse nedir bilmek gerekir. Katılım endeksinin farklı amaçları yer almakta olup bunlardan bir tanesi katılım finans sektörüne katılımı teşvik edebilmektedir. Bunun dışında firmaların söz konusu sektördeki fonlama olanaklarından daha çok faydalanmasını sağlamak da vardır.

Firmaların katılım temellerine dair farkındalıklarının yükselmesini sağlamak da yer almaktadır. Bu bakımdan birden fazla hedefi vardır. Ayrıca BIST Katılım Tüm, BIST Katılım 100, BIST Katılım 50, BIST Katılım 30 ve BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endeksi gibi çeşitleri de yer almaktadır.

Katılım Endeksi Kuralları Neler?

Katılım esasına uygun hisseler için kurallarının neler olduğunu da bilmek gerekir. Genel anlamda söz konusu koşullar şu şekilde sıralanabilir:

  • Alkol içeceklerinin üretimi ve ticareti
  • Tıbbi amaçlar haricinde uyuşturucu madde üretimi ve ticareti
  • Kumar ve kumarla ilişkili faaliyetler
  • Domuz eti ve ürünlerinin üretimi, kullanımı ve ticareti
  • Faiz içeren finansal faaliyetler
  • Para ve/veya para benzeri varlıklar arasındaki vadeli opsiyon işlemleri
  • Ahlaki ve İslami normlara aykırı yayıncılık
  • İslami değerlere uymayan eğlence, otelcilik ve benzeri faaliyetler
  • Çevre ve canlılara yüksek oranda zarar veren faaliyetler
  • İnsan fıtratını değiştirmeye yönelik biyolojik/genetik faaliyetler
  • Sağlığa zararlı tütün mamulleri üretimi ve ticareti

Bu sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin hisseleri, katılım endeksi kapsamına dahil edilmemektedir.

Finansal Oranlarla Katılım Kriterleri

Katılım esasına uygun hisse nedir ve katılım kriterleri nelerdir? Endekse dahil olmayı hedefleyen şirketlerin belirli finansal göstergeleri karşılamaları gerekmektedir. Bu göstergeler, şirketin faaliyetlerinin ve mali yapısının Katılım Bankacılığı prensiplerine uygunluğunu değerlendirmeye yardımcı olur. Genellikle bu kriterler, şirketin borç düzeyi, faizle ilişkili gelir ve giderlerin toplam gelir ve giderlere oranı gibi parametreleri içerir.

1 Ekim 2023 İtibariyle Katılım Endeksi Şirketleri Hangileri?

Borsa İstanbul, 2023 yılının dördüncü çeyrek dönemi için (1 Ekim – 31 Aralık) geçerli olacak BIST Katılım Endeksi’nde yapılacak değişiklikleri Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirmiştir.

Borsa Genel Müdürlüğü’nün aldığı kararlar sonucunda, BIST Katılım Endeksine 12 yeni hisse eklenirken, 52 hisse endeksten çıkarılmıştır. 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren endekse dahil olacak şirketler şunlardır:

  • Arzum Ev Aletleri (ARZUM)
  • Anadolu Isuzu (ASUZU)
  • Fade Gıda (FADE)
  • Frigo Pak Gıda (FRIGO)
  • Göltaş Çimento (GOLTS)
  • Parsan (PARSN)
  • Sanel Mühendislik (SANEL)
  • Vestel (VESTL)
  • Ziraat GYO (ZRGYO)

Buna ek olarak, endekste yer alacak diğer şirketler de bulunmaktadır.

Katılım Endeksi Listesi 2023 Yılında Nasıl?

Katılım endeksi içerisinde bulunan çok sayıda hisse vardır. Katılım endeksi şirketleri hangileri incelenecek olduğu zaman pay kodları ile beraber genel anlamda aşağıda olan tablo incelenebilir.

AVOD A.V.O.D Gıda ve Tarım
ACSEL Acıpayam Selüloz
ADGYO Adra Gmyo
AFYON Afyon Çimento
AKCNS Akcansa

Bu gibi şirketler katılım endeksi içerisinde bulunmaktadır. Aselsan katılım endeksine uygun mu diye soruyorsanız tüm bunların bilinmesi önerilir. Tüm bunlar daha ayrıntılı olarak ele alınarak incelenebilir.

Katılım Endeksi Listesi 2023’te Neler Var?

Katılım endeksine uygun hisseler 2023 oldukça geniş bir yapıya sahiptir. Yukarıda vermiş olduğumuz listenin yanı sıra farklı şirketler de yer almaktadır. Aşağıda yer alan liste de ayrıca incelenebilir.

ATAGY Ata Gmyo
ATAKP Atakey Patates
ATATP ATP Yazılım
BNTAS Bantas Ambalaj
BAYRK Bayrak Taban Sanayi

Bunları da inceleyerek katılım hisseleri üzerine daha ayrıntılı fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca SASA katılım endeksine uygun mu gibi spesifik sorularınız varsa ayrıca onları da inceleyebilirsiniz.

Katılım Endeksi Şirketleri Hangileri?

Katılım endeksi şirketleri hangileri sorusuna pek çok cevap verilebilir. Bu kategoride yer alan bir diğer liste de ayrıca aşağıda yer almaktadır.

BIMAS BİM Mağazalar
BIOEN Biotrend Çevre ve Enerji
BRLSM Birleşim Mühendislik
BOBET Boğaziçi Beton Sanayi
CLEBI Çelebi
CELHA Çelik Halat
CEMAS Cemas Dokum

Tüm bunların dışında farklı hisseler de yer almaktadır. Bunların tümüne bakılarak nelerin olduğu görülerek daha ayrıntılı bilgi alabilir. Ayrıca Eregl katılım endeksine uygun mu gibi özel, belirli sorular varsa ayrı şekilde incelenebilir.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Halkarzhaber.com içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, halkarzhaber.com sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz