TREND KATEGORİLER

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

DÖVİZ
USD 32,8951 %-0,11
EUR 35,7068 %-0,26
BIST100 8.087 %0,76
GBP 42,3073 %-0,22
Logo
Anasayfa Halka Arz Halka Arz Nedir? Halka Arz Hissesi Nasıl Alınır?

Halka Arz Nedir? Halka Arz Hissesi Nasıl Alınır?

Halka arz nedir? Oransal dağıtım halka arz, eşit dağıtım halka arz. Halka arz hisseleri nasıl alınır? Halk arzın avantajları, riskleri ve halka arza katılım süreci hakkında detaylı rehber.

Güncelleme: 22:12 - 26.11.2023
Halka Arz Nedir? Halka Arz Hissesi Nasıl Alınır?

Halka arz, borsada listelenmeye başlaması planlanan şirketlerin hisse senedi ya da diğer finansal araçları için çağrı gerçekleştirerek sonrasında kamuoyuna açık olarak pay satışı yapmasını sağlayan işlemdir. Şirketin büyümeye devam etmesini sağlama amacı, sermaye arttırımı yapmak ve yatırımcı ortaklığını oluşturmak amacıyla halka arz yapılır. Halka arz süreci banka gibi finansal aracılar (bankalar, yatırım bankaları) tarafından yönetilir.

Eşit dağıtım halka arz ve oransal dağıtım halka arz olarak iki çeşitli olarak sunulan halka arz yöntemleri mevcuttur. Yatırımcılara dağıtılacak olan lot miktarı uygulanacak olan yönteme göre belirlenir.

Eşit Dağıtım Halka Arz

Eşit dağıtım halka arz, tüm yatırımcıların eşit sayıda lot (hisse senedi adeti) alabilmesine olanak tanıyan halka arz yöntemidir. Her yatırımcıya verilen hak eşit olduğundan dolayı herkes eşit şartlarda fırsattan yararlanır. Küçük ve bireysel yatırımcılar için daha fazla rağbet gösterilen halka arzdır. Yatırımcıların verdikleri talep, dağıtım oranından yüksek olsa da eşit dağıtım nedeniyle daha fazla lot alma hakları bulunmaz. Maksimum alınabilir hisse senedi adeti için küçük ve büyük sermayeli yatırımcılar arasında fark olmadığından adil bir dağıtım gerçekleştirilir.

Oransal Dağıtım Halka Arz

Oransal dağıtım halka arz, bir şirketin hisse senedi ya da diğer finansal araçlarını halka açarken yatırımcıların talep ettiği oran bazında bölerek dağıtım yapan halka arz yöntemidir. Talep toplama aşamasındayken lot sayısının farklı olması nedeniyle dağıtım her bireye özel olarak gerçekleştirilir. Yatırımcının verdiği satın alım emri ne kadar yüksek olursa oransal dağıtım halka arzda lot büyüklüğü de aynı oranda yüksek olur. Payların dağıtımının hangi oranda gerçekleştirileceği her halka arzda değişim gösterir.

Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır? Halka Arza Nasıl Katılırsınız?

Halka arz hisselerini satın almak için halka arza katılım sağlamak oldukça kolaydır. BİST’te talep toplamanın gerçekleştirilmesi durumunda piyasa ekranında arama yaparak ilgili hissenin halka arzına katılım için talep vermek mümkündür. Hisse alımı emrini girdikten sonra ek işleme gerek kalmadan talep ettiğiniz lot sayısı halka arzın tamamlanmasının ardından hesabınızda görünür.

Halka Arza Katılmanın Avantajları Nelerdir?

  • Şirket ve kurumların finansal piyasalara girişinde avantajlı fiyatlardan lot alımı
  • Şirketin değerinin şeffaf bir denetimle paylaşılması
  • Likidite kaynağını oluşturma
  • Riskin ve getirinin değişken olması
  • Yatırımda çeşitlilik fırsatı sağlaması

Halka Arz Hisse Almak Karlı mı?

Son yıllarda halka arz edilen şirketlerin fazla olması ve rekor katılım sayısıyla halka arzların gerçekleştirilmesi halka arzdan hisse almak karlı mı? sorusunu pek çok kişi için akıllara getirmiştir. Halka arzdan hisse almanın karlı olmasını belirleyen unsurlar mevcut faktörlere göre değişkenlik gösterir. Şirketin performansı, halka arz için belirlenen fiyat, piyasa koşulları ve risk toleransı bu anlamda göz önünde bulundurulması gereken değerlerdir.

Halka arz hisselerinin karlılık seviyesinin diğer hisselerden fazla olmasının nedeni borsada işlem gördükleri ilk fiyat olmasından kaynaklanır. Bu fiyat talebin yoğunluğuna bağlı olarak hızlı bir şekilde artış gösterdiğinde yükselir. Kısa süreli olarak halka arz hissesi karlı görünse de, katılım öncesinde tüm değerleri incelemek önemlidir.

Halk Arz Hisseleri Nasıl Satılır?

Halka arza katılım gerçekleştirilerek satın alınan halka arz hisselerinin satışı yatırım hesabından satış emri oluşturularak gerçekleştirilir. Hisse senedini satın alırken yapılan işlemde olduğu gibi aracı kurumda hisse kodunu piyasa ekranında girerek bularak ardından elinizde bulunan lot oranı üzerinden kaçını satmak istediğinizi ekrana yazmanız yeterlidir. Hisse satış fiyatı için belirlediğiniz seviyeden satışı başarıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Halka Arza Nasıl Katılırım?

Halka arza katılmak için yatırım hesabınız olması gerekir. Yatırım hesabı bankalar ve aracı kurumlar aracılığıyla açılarak katılım sağlamak için hazır olursunuz. Halka arzı için emir taleplerinin belirli bir süresi bulunur. Bu süre içerisinde yatırım hesabından BİST piyasası içinde katılım emri vererek katılımı gerçekleştirmiş olursunuz.

Halka Arz Hisse Fiyatları Ne Kadar?

Halka arz hisse fiyatları halka arz olacak şirketin değerine göre halka arz sürecinde belirlenir. Yeni halka arz olacak şirketlerin hisse fiyatlarını takip etmek için sitemizdeki Halka Arz tablosunu takip edebilirsiniz.

Halka Arz Minimum Talep Adeti Kaç Olmalı?

Kesin talep adet kısmını minimum 1 olarak işaretleyerek halka arz alım talebi vermek mümkündür.

Halka Arzda Risk Var mı?

Halka arzda risk faktörleri, hisse senetlerinin işleme başladığı andan itibaren piyasa dalgalanmaları, fiyat değişimleri gibi etkenler nedeniyle mevcuttur. Yatırım getirisi tüm bu riskler göz önüne alınarak yatırımcılar tarafından hesaplanarak halka arz katılımı gerçekleştirilir.

Bu yazı bir yatırım tavsiyesi değil, halka arz hakkında bilgilendirme amacıyla yazılmıştır.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Halkarzhaber.com içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, halkarzhaber.com sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz

a
admin

test