Yerel Seçimlerin Ardından Dolar Değer Kazanıyor

Yayın: 10:44 - 01.04.2024
Güncelleme: 10:44 - 01.04.2024
yerel-secimlerin-ardindan-dolar-deger-kazaniyor

Türkiye’deki yerel seçimlerin sonuçlanmasıyla birlikte, piyasalardaki belirsizlik bir ölçüde ortadan kalktı. En çok merak edilen konulardan biri ise borsanın yanı sıra dolar kurunun nasıl tepki vereceği oldu.

TCMB’nin sürpriz faiz artırımı sonrasında dolar kuru 32 liranın altına inmiş olsa da, seçimlere yaklaşırken tekrar yükselerek 32,40 lira sınırına ulaştı. Cuma günü ise sert bir geri çekilmeyle 32,1509 liraya kadar düşen dolar, kapanışı 32,3984 liradan gerçekleştirdi. Ancak Asya piyasalarının açılmasıyla birlikte doların pozitif ivmesini koruduğu görüldü.

Geçen hafta dolar yaklaşık yüzde 1,5 civarında değer kazanırken, geçen ayın başından bu yana ise yaklaşık yüzde 4’e yakın bir artış kaydetti. Dolar endeksi ise yüzde 0,01 ekside 104,53 puanda seyrediyor.

Dolar kuru dalgalı bir seyir sürüyor

Doların seyrini etkileyen faktörler arasında resmi seçim sonuçları olduğu gibi, bu hafta Türkiye’de açıklanacak enflasyon verileri de önemli bir yer tutuyor. ABD’de ise tarım dışı istihdam verileri izlenmeye devam ediliyor.

Öte yandan, TCMB seçim sonrası ilk düzenlemesini yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, TCMB vadesine en fazla 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranını yıllık yüzde 50,75 olarak belirledi. Aynı zamanda avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranını da yıllık yüzde 51,75 olarak açıkladı. Bu karar, ihracatçıların düşük faizle fonlanamayacağı şeklinde yorumlandı.

Exit mobile version